Foremki, łyżki, pojemniki czy wyciskarki do cytrusów – to rzeczy, które stosunkowo szybo i często ulegają niszczeniu. Dzięki technologii druku 3D, możesz jednak tworzyć dowolne modele, kształty i formy, które usprawnią Twoją pracę w kuchni. Czy jest to bezpieczne? A co z gotową żywnością powstałą za pomocą drukarki 3D?
Certyfikacja
Filamenty, mogą co prawda mieć certyfikaty pozwalające na bezpieczny kontakt z żywnością. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że objęcie certyfikacją powinno dotyczyć także samej drukarki, na której będą wytwarzane wymagane części. I tu zaczynają się schody. Niestety, nikt nie certyfikuje drukarek 3D domowego użytku, z których korzysta się w warunkach nieprofesjonalnych. Natomiast zdobycie certyfikatu dla firmy może niekiedy kosztować krocie i trwać bardzo długo.
O czym musisz pamiętać dopuszczając wydrukowane elementy do kontaktu z żywnością?
Na samym początku, warto zaznaczyć, że inaczej będziemy traktować przedmioty, których kontakt z żywnością jest sporadyczny (np. foremka do ciastek) od tych, które kontakt ten mają cały czas np. pojemnik.
Materiałem, który będzie najbezpieczniejszy w kontakcie z żywnością będzie biodegradowalny filament PLA oraz materiał stosowany w przemyśle do opakowań spożywczych, czyli PET.
Pamiętaj, że wydrukowane elementy, nie posiadają gładkiej, jednolitej powierzchni. Możliwe też są pewne szczeliny i mikropęknięcia, które stanowią idealne miejsce do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Szczególnie niebezpiecznym może być kontakt z surowym mięsem oraz jajkami. A więc jeśli planujesz trzymać tatara w autorskim pojemniku, wydrukowanym na drukarce 3D to… nie tędy droga.
Warto dodać, że wymienione materiały, nie przeżyją standardowego pieczenia w piekarniku ani mrożenia w zamrażarce, tym bardziej nie pozostając szkodliwym dla przechowywanej żywności. W związku z czym nie polecamy pieczenia ciastek w świeżo wydrukowanych foremkach.
Drukowana żywność
Jeszcze do niedawna doniesienia na temat żywności produkowanej z zastosowaniem technologii druku 3D miały charakter doświadczalny. Pierwsze zgłoszenie patentowe w tej dziedzinie zostało opublikowane już w 2007 r. Potentatami w tej dziedzinie są firmy z rynku chińskiego. Na rynku pojawiły się już pierwsze drukarki czekoladowe i „deserowe”. Niektórzy pionierzy tej technologii przewidują, że żywność 3D może zrewolucjonizować sposób produkcji żywności w ciągu najbliższych 10 do 20 lat.
Sproszkowana żywność zamiast filamentu
Jin-Kyu Rhee, adiunkt na Uniwersytecie Ewha Womans w Korei Południowej, zaprezentował swoje najnowsze badania nad zastosowaniem technologii druku 3D w produkcji żywności na corocznym zebraniu Amerykańskiego Towarzystwa Biochemii i Biologii Molekularnej podczas tegorocznej konferencji Biologii Eksperymentalnej w San Diego.
„Opracowujemy platformę, która wykorzystuje druk 3D do tworzenia mikrostruktur pozwalających na personalizację tekstury żywności i kontrolowanie absorpcji jej składników w zależności od potrzeb konkretnej osoby. Wierzymy, że pewnego dnia konsumenci będą kupować wkłady ze sproszkowanymi składnikami, które będzie można umieścić w drukarce 3D i otrzymać pożądany produkt, a potem przyrządzić go wedle osobistych preferencji.” , mówi Rhee.
KFC chce sprzedawać kurczaki wydrukowane na drukarce 3D
Ostatnio opublikowaną ciekawostką jest fakt, że jesienią br. roku, spółka KFC planuje, za pomocą technologii druku 3D, rozpoczęcie drukowania kawałków kurczaka i oferowanie ich klientom w regularnej sprzedaży w Rosji. Dostarczaniem towaru wytworzonego w taki sposób ma się zająć rosyjska firma 3D Bioprinting Solutions, która mając do dyspozycji zarówno roślinne i jak drobiowe komórki, będzie drukować w 3D gotowe elementy przypominające do złudzenia kawałki mięsa.
„Rzemieślnicze wyroby mięsne to kolejny krok w rozwoju naszej koncepcji „restauracji przyszłości”. Nasz eksperyment polegający na testowaniu technologii biodruku 3D do tworzenia produktów z kurczaka, może również pomóc w rozwiązaniu kilku nadchodzących globalnych problemów. Cieszymy się, że możemy przyczynić się do jego rozwoju i pracujemy nad udostępnieniem go tysiącom ludzi w Rosji i, jeśli to możliwe, na całym świecie – powiedziała w komunikacie Raisa Polyakova, prezes KFC Rosja
Yusef Khesuani, współzałożyciel i partner w firmie 3D Bioprinting Solutions, ma nadzieję, że partnerstwo z KFC pomoże przyspieszyć rozwój mięs komórkowych i uczyni je bardziej dostępnymi dla społeczeństwa.
Mięso wytworzone w laboratorium, może budzić kontrowersje, jednakże jak podaje Business Insider , wielu inwestorów czeka na aż produkt ten wkrótce pojawi się na rynku.
Branża żywności 3D może wpłynąć na rozwój alternatywnych składników żywności, w tym zarówno dodatków i substancji pomagających w przetwarzaniu żywności, jak również substancji stanowiących bazę takiej żywności i źródło zawartych w niej składników odżywczych. A może w tym szaleństwie jest metoda?
Interesują Cię technologie addytywne? Zastanawiasz się nad wdrożeniem ich do swojego biznesu? Napisz do nas a chętnie pomożemy dobrać odpowiedni sprzęt oraz materiały eksploatacyjne do Twojej działalności.
Musisz być Zalogowany aby napisać komentarz.